Verksamhetsidé Montessori
Montessoripedagogiken är en undervisningsmetod som bygger på att ta tillvarata barnens olika utvecklingsfaser där inlärning sker genom praktisk, sinnlig och intellektuell stimulans via den vardagliga och samhälleliga miljön barnen möter.
Hjälp mig att hjälpa mig själv…
…är ett känt Montessori uttryck som bygger på pedagogens roll att lotsa och leda barnen i lär och utvecklingsprocesser utifrån sina egna förutsättningar, till skillnad från andra pedagogiska metoder som traditionellt sätt mer kanske handlar om att ge och förmedla kunskap. All hjälp där vuxna ”gör åt” barnen som till exempel som att klä på, byta blöjor, mata, är egentligen ett hinder för självständighet därför bygger pedagogiken på att främja barnens förmågor, då barnen växter och blir stärkta av att klara av alla sina vardagliga moment själva.
Tryggheten är en given grund för inlärning så självfallet behöver pedagogerna slutföra vissa moment i början men det långsiktiga målet är alltid att samtliga barn rymmer utvecklingsbara kompetenser som vuxna uppmuntrar och stärker för att nå självständighet
Barnet i centrum
Barnet i centrum med tillgänglighet och förståelse för allt i sin miljö gör att barnen blir trygga och självgående vilket bidrar till en naturligt lugn arbetsmiljö i barnens vardag. Inomhus har barnen tillgång till arbetsmattor där barnet kan arbeta fredat i sin egen takt.

Utforskande och utveckling med Montessorimaterial
Pedagogernas val av material sker utifrån barnens varierade intressen och var barnens ”öppna fönster” sensitiva perioder i utvecklingen befinner sig och är därför också utbytbart.
En miljö som stödjer självständigt lärande
Inomhus erbjuder miljön ett hållbart och progressivt material som barnen i sin egen takt enskilt eller i grupp kan arbeta med. Pedagogerna observerar barnen i sin lek för att kunna rikta materialet mot att barnen utvecklas genom lust och praktik från konkret till abstrakt. Arbetet sker utomhus eller inomhus alltid i stimulerande och lugna miljöer.
Introduktion av Montessorimaterial
Montessorimaterialet introduceras i första hand på gruppnivå. Presentationen sker i tre steg, visa, bjuda in och pröva själv. Materialet har en specifik plats och är placerat i progression då man vanligt vis har elever med olika ålder och mognad i grupperna. Det matematiska och språkliga materialet är laborativt, självrättande och konkret. Materialet lockar ofta barnen då de själva känner att de lär sig och får på så vis syn på sitt eget lärande. Sensoriskt, praktiskt och intellektuellt. Inom Montessori benämner vi ett av flera områden som ”Det praktiska livet” Här handlar det om att utföra vardagligt förkommande sysslor på en analog basnivå ofta presenterat på brickor.
Könsneutral pedagogik som främjar självständighet och respekt
Materialet är könsneutralt vilket hjälper oss att följa läroplanens intention att motverka cementerade könsroller. Pedagogiken värnar om barnens integritet och egna lär och lek processer vilket gynnar självständighet och social fredlighet, samt till att normalisera olikheter utifrån barnens unika förmågor som utvecklas genom praktik och lust!
